10 Beste social media apps voor horeca
5 min. leestijd

10 Beste social media apps voor horeca

Als je ervoor kiest om de social media voor jouw hotel, restaurant of café zelf te doen, dan kan het handig zijn om wel professionele tools te gebruiken. Zo zijn er apps en programma's die je helpen bij het bewerken van foto's, het maken van vormgeving, het inplannen van social media posts, het opzoeken van hashtags en nog veel meer. Functionaliteit én gebruiksgemak zijn bij het uitkiezen van de juiste apps belangrijk. We zetten daarom onze favoriete tools in dit artikel op een rij. Voor ons zijn dit de 10 Beste Social Media Apps voor horeca. 🙌🏼

Voor fotografie

10 beste horeca social media apps 2

1. VSCO - Gratis basisversie / Pro-versie voor 21,99 per jaar.

VSCO wordt veel gebruikt door grote Instagrammers. En (stiekem) ook regelmatig door professionele fotografen. VSCO heeft een ruimte keuze aan filters die de juiste sfeer aan je foto geven. Vooral de filters uit de A-serie gebruiken we veel. Tip: Voor een natuurlijk maar professioneel effect, zet je de intensiteit van het filter niet op 100%, maar een stuk lager. Je geeft de foto zo wel extra sfeer mee, maar verbloemt niet de echte kleuren van jouw hotel, restaurant of café.


2. Snapseed - Gratis

Met VSCO bewerk je makkelijk de sfeer van de gehele foto. Met Snapseed  (Google Play en App Store) bewerk je details. Vooral de functie penseel gebruiken we veel. Door op het penseel te klikken en op de foto in te zoomen kun je heel precies delen van de foto bewerken.  Zo kun je servies bijvoorbeeld lichter maken en die ene mooie tomaat wat roder.

Ook de functies onder de button details zijn fijn. Je kunt de foto daarmee makkelijk wat meer scherpte en structuur geven. Mooi als er op je foto bijvoorbeeld een marmeren tafel staat!

3. Preview - Gratis

Om te zien hoe je feed er over een aantal dagen of weken uitziet, gebruiken we de app Preview. Je kunt daarin je huidige Instagram account laden en daar alvast foto’s aan toevoegen, zonder dat ze op je Instagram verschijnen. Daardoor kun je goed zien hoe jouw feed er over een tijdje uitziet als je bepaalde foto’s plaatst. Door het overzicht dat je krijgt, kun je duidelijke keuzes maken over welke foto’s qua look en feel in je feed passen én welke series foto’s mooi zijn om achter elkaar te plaatsen. Je kunt vanuit de app zelfs posts vooruit plannen als je dat handig vindt! Handige vergelijkbare apps zijn Planoly en Unum.

Voor IGTV, Reels en TikTok

10 beste horeca social media apps 3

4. CapCut - Gratis

Wil je aan de slag met video? Dan is een montage-app handig. Video's bewerken in Instagram of TikTok zelf is naar onze ervaring namelijk een kriem. 🤪 Liever bewerken we foto's in een aparte app en plaatsen we ze daarna op social media. Onze favoriete video tool is op dit moment CapCut. Deze tool is gemaakt door de ontwikkelaars van TikTok, maar is net zo goed te gebruiken voor Instagram en Facebook. In de app kun je makkelijk in je video snijden, stukken verwijderen, een mooi filter kiezen, tekst en muziek toevoegen en nog veel meer. Ben je tevreden over je video? Sla hem dan op in je camerarol en plaats hem op social media als je er klaar voor bent. Handig!

Voor vormgeving

10 beste horeca social media apps 4

5. Go Daddy Studio - Gratis basisversie / Pro-versie voor 96,99 per jaar.
6. Canva - Gratis basisversie / Pro-versie voor 109,99 per jaar.

We houden van de apps Go Daddy Studio en Canva! Hiermee kun je super makkelijk mooie story's en posts maken. Met de mooie templates in de bibliotheken van Over en Canva maak je in een handomdraai een professioneel uitziende uitnodiging of vacature. Ook kun je met deze programma's goed collages maken en teksten over jouw foto's plaatsen.

Op dit moment gebruiken wij vooral Canva, omdat we het fijn vinden om vanaf de laptop te werken. Als je liever via je mobiel werkt, dan werkt Over een stuk makkelijker.

Voor inplannen

7. Later - Gratis basisversie / Pro-versie voor 15,- per maand
8. Creator Studio - Gratis

Via Later kun je posts inplannen en automatisch laten verschijnen op Instagram, Facebook, Pinterest en TikTok! Super handig, want zo kun je makkelijk vooruitwerken en hoef je niet iedere dag met social media bezig te zijn. Wij zijn een groot voorstander van vooruit plannen en zien een planningstool als de motor van ons bedrijf. De Pro versie van Later heeft ook nog eens fijne analytics, waarmee je de groei van je account scherp in de gaten kunt houden!

Creator Studio is de planningstool van Facebook en Instagram zelf. Het voordeel van Creator Studio is dat het gratis is en je er goed IGTV video's mee kunt inplannen. Ook Facebook posts maken gaat net iets makkelijker. Het gebruiksgemak van Creator Studio vinden we wat minder, maar als je kiest voor een gratis tool en veel video's inplant, dan kan Creator Studio de juiste keuze zijn voor jou.

Voor hashtags

10 beste horeca social media apps 5

9. Tagsfinder

Om je een handje te helpen bij het kiezen van de juiste hashtags is de website tagsfinder.com handig. Je typt een woord dat je foto beschrijft in de zoekbalk en de website zoekt daar automatisch passende hashtags bij. Slim is om hier vooral voor de wat minder voor de hand liggende hashtags uit te kiezen. Bij super populaire hashtags zoals #love en #restaurant is het verloop van de foto’s in de feed namelijk zó snel, dat die van jou nooit zichtbaar worden voor anderen. Daar heb je dus weinig aan. Ga liever voor een wat minder vaak gebruikte, maar specifieke hashtag. Denk daarbij aan hashtags die iets zeggen over de locatie waar je zit en de persoon of gerechten die op de foto staan, zoals #utrecht, #utrechtfood en #chocolade. Die hastags hebben een specifieker publiek en daardoor blijft jouw foto langer zichtbaar. Grote kans dat je dan wel opvalt!

10. Linktree - Gratis basisversie / Pro-versie voor 6,- per maand

Op Instagram en TikTok heb je maar plek voor één goede link, namelijk de link in je bio. Dat is natuurlijk hartstikke beperkt en daarom kan je hem maar beter goed gebruiken! Met Linktree kun je die link naar verschillende webpagina’s laten doorverwijzen. Super handig! Denk bijvoorbeeld aan een link naar je menu, reserveren of informatie voor groepen. Tip: Gebruik alleen links naar pagina's met informatie waar de gast echt naar op zoek is.

Vond je deze 10 social media apps handig, maar wil je meer hulp bij het makkelijk zelf doen van social media? Probeer Lekker Gastvrij Online - de social media club voor horeca - dan gratis uit. Wie weet is het wat voor jou.