Voice marketing: Hoe Amazon, Apple en Google horeca marketing binnen 5 jaar revolutionair gaan veranderen.
5 min. leestijd

Voice marketing: Hoe Amazon, Apple en Google horeca marketing binnen 5 jaar revolutionair gaan veranderen.

In Nederland lopen we flink achter op Amerika en dat is fijn. De oplettende horecaondernemer weet daarmee precies welke ontwikkelingen eraan komen en heeft de tijd om zich er op voor te bereiden: voice marketing. Al één keer eerder veranderde Google (zoekmachine) en Apple (iPhone) horeca marketing rigoureus en aan Amerika te zien staan we aan de vooravond van een nieuwe revolutie. Experts voorspellen binnen 5 jaar een omslag in horeca marketing. Dit keer door middel van Artificial Intelligence (AI) en de introductie van spraakgestuurde zoekopdrachten. De ontwikkelaars zijn Amazon en opnieuw Google en Apple.

Verknocht aan ons mobieltje.

De afgelopen 10 jaar is er al veel veranderd. Van een wereld waarin tv, radio, kranten en bladen domineerden werden we een wereld van de smartphone. Uit onderzoek blijkt dat op dit moment maar liefst 98% van de Amerikanen onder de 21 jaar een smartphone bezit (generatie Z), ten opzichte van 93% van de 22 tot 37 jarigen (generatie Y), 90% van de 38 tot 54 jarigen (generatie X) en 60% van de 55 tot 73 jarigen (baby boomers). Met iedere generatie raken we meer verknocht aan ons mobieltje.

Als marketeer handel ik in aandacht. Ik zorg dat de opdrachtgevers van Lekker Sociaal Media zichtbaar zijn op de platformen waar hun gasten tijd doorbrengen. Op dit moment zijn dat duidelijk de smartphone en de apps die daarop staan: Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Youtube, Pinterest en TikTok. Social media dus. Daarnaast zijn we dol op Google en Googlen we iedere dag maar liefst 63.000 keer per seconde naar informatie.

Voice marketing gaat horecamarketing revolutionair veranderen.

Het begin van een revolutie: Artificial Intelligence (AI) en voice marketing.

Maar we staan aan de vooravond van een revolutie. Een nieuw tijdperk waarin de plannen van Apple, Google en Amazon onze wereld opnieuw gaan veranderen.

Binnen 2 tot 5 jaar (ok, maak er 5 tot 10 van in Nederland) gaan we volle bak gebruik maken van AI: Artificial Intelligence en voice marketing. We gaan op een menselijke manier communiceren met apparaten. We gaan praten met onze smartphones en slimme apparaten in huis. Die apparaten krijgen namen als Alexa (Amazon), Siri (Apple) en Google Assistant (Google) en we gaan ze vragen om informatie op te zoeken, reserveringen te maken en boodschappen te doen. De tijd dat we zelf hoefden na te denken over wat de beste restaurantkeuze, het beste hotel of keukenmachine is, is voorbij. Onze slimme apparaten doen dat voor ons.

“Waarom zou je zelf een restaurant zoeken? Alexa, Siri en Google Assistant doen het voor je.”

Voice marketing: iedere gast een persoonlijke assistent.

“Heerlijk!” Zou je denken. En inderdaad. Voor het individu worden dagelijkse handelingen een stuk makkelijker. Waren persoonlijk assistenten tot nu toe iets voor de rijken, met de introductie van AI en voice marketing zijn ze er voor iedereen. En juist dat gemak gaat ervoor zorgen dat AI, en vooral de ontwikkeling met spraak gestuurde apparaten (voice), onze wereld snel en drastisch gaat veranderen.

Waarom zou je zelf nog op Google een zoekopdracht intypen?

Waarom zou je zelf onderzoek doen naar het beste restaurant in de buurt?

Waarom zou je tijd besteden aan het uitzoeken van een hotel?

Alexa, Siri en Google Assistant doen het voor je.

Het voice apparaat Alexa van Amazon gaat horecamarketing revolutionair veranderen.

Van informatiefilter naar product- en servicefilter.

Een paar jaar geleden hoorde ik voor het eerst over de ontwikkeling naar AI en voice, maar het duurde even voor ik de impact van deze ontwikkeling zag. Ik ga het je uitleggen met een voorbeeld van een zoekopdracht via Google anno 2019 en via Alexa anno 2024.

2019

Stel, ik ga uit eten in Utrecht en zoek een goed restaurant. Op dit moment zou ik twee dingen doen:

1. Op Google intypen: “beste restaurants Utrecht.”

2. Op @waarutrechteet kijken en tips van locals opzoeken.

In beide gevallen krijg ik een flinke lijst met tips. Op Google krijg ik niets minder dan 4.860.000 opties en op @waarutrechteet kan ik kiezen uit 1.058 berichten. Dat betekent dat ik zelf verschillende tips aan ga klikken om te ontdekken wat bij mij past, voor ik een reservering maak.

Social media blijft horecamarketing veranderen: de nieuwe trend wordt voice marketing.

2024

Over vijf jaar gaat dezelfde zoekopdracht als volgt.

1. Ik pak mijn telefoon (of een ander slim apparaat) erbij en vraag: “Alexa, wat zijn de beste restaurants in Utrecht?”

Alexa laat vervolgens niet 4.860.000 opties zien, maar kiest er één. “Hi Floor, het beste restaurant in Utrecht is [naam].” Vervolgens vraag ik Alexa misschien nog om één of twee alternatieven, maar zal haar al snel vragen om een reservering te maken.

Het venijn van deze ontwikkeling is dat de gast de vele opties niet meer zelf afweegt, maar afgaat op de enkele aanbevelingen van Alexa. De ruimte bij spraak gestuurde apparaten als Alexa om te concurreren met de nummer 1 in jouw stad of branche is daarmee vele malen kleiner dan in het dagelijkse straatbeeld, via social media of Google. Gecombineerd met de voorspelling dat we apparaten als Alexa massaal gaan gebruiken, in Amerika worden ze al gebruikt, kan je je voorstellen hoe deze ontwikkeling horeca marketing revolutionair kan en gaat veranderen.

“Het venijn van deze ontwikkeling is dat de gast de vele opties niet meer zelf afweegt, maar afgaat op de enkele aanbevelingen van Alexa.” Lekker Sociaal Media. 

Het is over met de dagen van eindeloos browsen op zoek naar leuke restaurants en hotels, het maken van vergelijkingen en zelf reserveren. Het is Alexa die bepaalt waar jouw gasten eten en slapen. Meer nog dan populaire boekingsplatformen dat op dit moment doen. Waar Google, Facebook en Instagram een informatiefilter ontwikkelden, biedt AI een product- en servicefilter.

Volle bak investeren in branding en top of mind.

In de toekomst, en in Amerika is het nu al aan de hand, heb je als horecaondernemer maar één mogelijkheid om de macht van Amazon, Apple en Google te breken. Het enige wat je kan doen is zorgen dat gasten Alexa niet vragen naar ‘de beste restaurants in Utrecht’, maar Alexa de opdracht geven om direct te reserveren bij jouw restaurant.

Dat doen ze alleen als ze jouw zaak kennen en top of mind is op het moment dat ze willen reserveren en vragen: “Alexa, maak een reservering op 20 mei om 18.30 uur bij restaurant X.” Investeren in de bekendheid van je merk wordt belangrijker dan ooit!

Je enige kans op overleven is je merk.

De enige manier voor horeca om de macht van Amazon, Apple en Google en voice marketing te omzeilen is ervoor te zorgen dat gasten Alexa niet de opdracht geven zomaar een restaurant uit te zoeken, maar om bij JOU te reserveren. Alleen dan zal Alexa jouw restaurant standaard als optie geven.

Wat betekent dat als horecaondernemer voor je marketing? Kort gezegd: een grote verandering. De macht van de bekendste weegt namelijk steeds zwaarder. Het betekent dat je de komende 2 tot 5 jaar één opdracht hebt: jouw horecazaak top of mind maken bij je doelgroep, je gasten. Het betekent dat je nu moet investeren in Google en social media, zodat gasten ook straks nog jouw restaurant of hotel kiezen en niet zomaar de nummer 1 van Alexa. Merkbekendheid en waardering is het enige dat je gaat helpen te overleven in het tijdperk van AI, de tijd waarin de keuzemogelijkheden voor de gast minimaal lijken.

Het betekent ook dat ik verwacht dat de rol van klassieke PR weer wordt afgestoft en in een nieuw jasje een belangrijke rol gaat innemen in horeca marketing, maar dat bewaar ik voor een andere keer. Voor nu wil ik je vragen om over deze ontwikkeling na te denken. Eens wat te Googelen (zó 2019) en zelf te bepalen wat je van de overgang naar AI en voice vindt en hoe en of je denkt dat het je zaak gaat raken. Ik zou het ontzettend leuk vinden om er met je over in gesprek te gaan. Je kunt me altijd een bericht sturen op floor@lekkersociaalmedia.nl of een DM’en via Instagram!